maandag 22 juni 2009

zelfs mijn geloof kan open source

In reactie op Johan ter Beeks blog

Als Linux Engineer en als Christen staat een OpenSource kerk mij wel aan. Ik ben alleen bang voor een aantal gevolgen daarvan die we ook in de software tegenkomen..

-> Forks
Wanneer iemand het niet eens is met het ingeslagen pad wordt de broncode meegenomen, in korte tijd aangepast aan de nieuwe route en soms zwaar verminkt. Compatibiliteit wordt niet gewaarborgd. Voorbeeld hiervan is Mambo / Joomla.. Voorbeelden in de kerkgeschiedenis hoef ik in Nederland niet aan te wijzen denk ik.

<- oplossing: RFC. Een rfc is een document waar in een standaard wordt uitgelegd. hierin staat vast wat een bepaalde standaard, protocol of iets dergelijks doet, kan en waar producten die ermee moeten communiceren aan moeten voldoen. Die rfc is er voor Christenen ook. De Schrift.. Helaas is die, net als RFC's multi interpretable.

stervende projecten
-> in de open source wereld zie je soms producten die fantastisch zijn en goed werken op een paar bugjes na. toch staakt ineens de ontwikkeling. Bugs worden niet meer gefixxed omdat er niets terugkomt van "upstream". Wanneer niemand het project overneemt, forked of wel doorontwikkeld maar niet meer deelt zal het product sterven.

<- Voor Emerging Churches is het minder erg als een initiatief sterft. Toch lijkt het me goed als bepaalde projecten "bewaakt" worden. Dat er centraal ergens iets bijgehouden wordt, "waar moet ik heen als mijn kerkbeleving ophoudt". Een emerging synode? Of misschien gewoon een wiki ;-)

Community struggle
Heel veel opensource projecten staan en vallen met communities. De userbase, de ontwikkelaars, de testers.. vaak lopen deze communities door elkaar. Open Source wordt vaak ontwikkeld door hoger opgeleide, technisch geschoolde mensen die voor zichzelf ontwikkelen en het delen. De cummunity kan wel zaken voorstellen en het achteraf testen. bugs aandragen en die volgen maar ze kunnen niet dwingend de richting van het project sturen. Soms leidt dit tot strijd tussen /binnen de communities. Soms worden projectleiders "weggestuurd" en is er een heuse strijd. Een mooi voorbeeld is Gentoo. Dat heeft een hele tijd volledig op zijn gat gelegen door strijd in de hogeren gelederen. Dit heeft veel gebruikers gekost.
Wanneer de artistiekerige blanke aanstellers met hun ec-beleving een ruk naar links of rechts maken en de mensen die meebeleven daar geen invloed op kunnen hebben kan dat leiden tot teleurstelling.

<- De vloek is ook het medicijn. Doordat de vrijgevochten 30 plussers zich het kaas niet van het brood laten eten, artistiekerig genoeg zijn zal het zo'n vaart niet lopen. Toch moet men waakzaam zijn. Ben je "gastheer" of alleen al "beelddrager" dan heb je een verantwoordelijkheid. Weid mijn schapen!

Free as in beer?
-> Een gevleugelde uitspraak bij OSS. Free as in speech, free as in beer. Het kan alleen niet uit. Soms moet er gepoldermodeld worden, en worden zieltjes verkocht aan de duivel (Redhat en SuSe hebben deals met Microsoft.. Nou erger kan niet) Soms worden projecten een kant op gestuurd door investeerders die tijd "kopen" van ontwikkelaars. Projecten als OpenOffice.org worden gekocht en verkocht.. Sommige producten zo vaak dat het bijna onmogelijk is om de codebase te blijven begrijpen en doorontwikkelen. Een mooi voorbeeld is HPOpenMail. HP Open Mail was een Exchange vervanger die compatible is met Outlook. Door dreigementen van Microsoft liet HP het product vallen. Samsung kocht het. Samsung Connect was geboren. Doordat Samsung graag microsoft producten op hun embedded devices wilde moesten ook zij, onder druk van microsoft, het weer doorverkopen. Xandros (die het OS op de EEEpc ontwikkelde) heeft het gekocht en het heet nu Scalix. Het product is nu redelijk stabiel maar ontwikkelingen gaan moeizaam. de codebase is blijkbaar omvangrijk en lastig te doorgronden en bugs en feature requests gaan maar langzaam vooruit. de community is te vaak heen en weer geslingerd en de ontwikkelaars van HP en Samsung mogen er niet meer hun licht over laten schijnen.
De NBG heeft labyrynt gekocht en laten vertalen en uitvoeren door YfC. Er zit "bijna" een licentie op. Wat gebeurt er als iemand iets soortgelijks wil. Wat gebeurt er als mensen het labyrint willen lopen maar nbg, yfc of welke partij dan ook steekt er een stokje voor.. kan het niet meer leveren of niemand weet meer wat het idee er achter was en het geheim ervan was...
<- Emerging church zal hier minder vatbaar voor zijn maar als een vorm van geloofsbeleving, nieuwe monastie en dergelijke geld of veel tijd kosten zullen er belangen gaan spelen die zuivere geloofsbeleving in de weg staan.
Mooie initiatieven kunnen daardoor stukvallen.

.. en het bleef nog lang onrustig in mijn hoofd..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten