vrijdag 29 mei 2009

Europees voetbal kost de belastingbetaler 10 miljoen!

In reactie op een hyves berichtje, in reactie op mijn twittertje..

mijn twitter:NOS geeft 10 miljoen uit voor nog meer voetbal op tv (iets met europees voetbal) Hey! Dat is mijn belastinggeld! @ twitter

reactie van meneer Huhnerstangea) voorheen was dat naar verluidt 30 miljoen. Je bent vast tevreden dat het uitgavepatroon sterk is gedaald!

(h) voor de voetbalrechten van het nationale voetbal betaald de NOS circa 16 miljoen per jaar. Naar schatting levert de eredivisie 11 tot 13 miljoen op aan reclame-inkomsten. De uiteindelijke kosten zijn dus een stuk lager. Iets dergelijks zal ook opgaan voor de Champions League met kijkcijfers tot meer dan 2 miljoen!

c) de energiebelasting van de overheid bedraagt circa 50 procent. Als anderhalf miljoen medebewoners om de week twee uur voetbal kijken, levert dat circa 80 cent p/p aan belasting per jaar op: de indirecte eigen bijdrage van voetballiefhebber is dus 1 tot 1,5 miljoen euro.

Enfin. Volgens mij valt jouw belastingbrijdage wel mee. En je hebt vast nog een heleboel tegenargumenten. :-)



mijn reactie..






De kosten voor betaald voetbal -gehouden in Nederland- zijn erg hoog. Politiebewaking, schadeloosstelling na scahde door "feestjes" of afreageren van verlies. Ook worden veel clubs en voetbalstadions gefinancierd door de (lokale) overheid. Het kost dus nog meer. Ook van mijn belastinggeld. Verder krijgt de KNVB overheidssubsidie en een deel daarvan wordt gebruikt voor het financieren van de KNVB artsen, coach opleiding, scheidsrechtersopleiding voor een competitie die miljoenen oplevert in reclameinkomsten.

Voorts ben ik van mening dat de voetbal elite, een smeltkroes van buitenlandse voetballers die miljoenen verdienen, geen goed voorbeeld is voor de jeugd. De Olympische gedachten dat de prestatie an sich al beloning genoeg is (meedoen is belangrijker dan winnen, niet de knikkers maar het spel) is mijn inziens belangrijker dan "kijk eens hoe weinig kans je hebt om met voetballen schathemelrijk te worden (en in Belgiƫ gaan wonen i.v.m. de belasting)..


De sociale factor van voetbal: "geef het volk brood en spelen" is mij bekend maar ik ben ervan overtuigd dat de uitzendrechten van Hockey, volleybal enKorfbal (notabene uitgevonden door een nederlandse schoolmeester), en klootschieten een stuk minder hoog zullen zijn. De populariteit van een sport is evenredig aan de mediaaandacht die het krijgt. Toen de volleyballers wereldkampioen werden is er minder aandacht aan besteed maar het stimuleerde wel de lokale verenigingen. En je hoort niets over klemzuipende volleybal supporters. Idem voor zwemmen (n.a.v. Patrick van den Hoogenband, Hockey (dames) en Judo (broertjes van der Geest).

Ik ben van mening dat we de sleur moeten doorbreken, het commerciele, zichzelf RUIMSCHOOTS bedruipende spelletje los moeten laten en een nieuwe nationale sport moeten omarmen en die tot grote hoogte opstuwen.

Misschien moeten we die 10 miljoen uitgeven aan div. TV projecten over sporten die we niet kennen. Over hoe fiets ik naar frankrijk, over hoe stimuleer ik mijn lokale (vul sport in niet zijnde voetbal) vereniging ..

Om met miljoenen en miljoenen verdienende competitie te spekken lijkt me onzin. laat het over aan de commercielen om de commerciele competitie te betalen!

1 opmerking:

  1. Hoi Polleke... interessant. Maar het is Pieter VDH ipv Patrick. Tsja.... Schoenmaker, blijf bij je leest?

    zucht... wat is het leven zonder voetbal... BARCA!!!!!

    Ivo

    BeantwoordenVerwijderen