Er was eens een heel groot bedrijf dat rijk was en monopolist. De Directeur van het bedrijf regeerde als koning en zijn rijkdom werd enkel geëvenaard door de rijkdom van koningkrijken. De Directeur regeerde met ijzeren hand. Als hij van mening was dat een bepaald bedrijf ten onder moest gaan gebeurde het zo. Als hij een product van een ander bedrijf wilde hebben omdat het mogelijk kon gaan concureren kocht hij het bedrijf, maakte het kapot of alletwee.
Toen kwamen er magere jaren. bedrijven die rentmeester waren van het grote bedrijf kregen geen geld meer van hun schuldenaren. Het grote bedrijf riep: Maakt niet uit! Jij bent rentmeester, regel het maar.. Anders laat ik je opsluiten en klag ik je aan voor alles wat je hebt.
Zo gingen veel rentmeesters, net als hun schuldenaars failliet. Het grote bedrijf kon het niets schelen.
Hetzelfde bedrijf, met dure managers, dikke advocaten, poenerige kantoren kwam door de magere jaren zelf ook in de problemen. En zij vroegen, op 1 april, dus hopelijk gaat het om een grap, om hulp bij de regering. Zij vroegen 20 biljard dollar om te kunnen voortbestaan omdat de wereld het niet zou kunnen veroorloven om een reus als deze te kunnen verliezen.
Het geld wat ze zouden krijgen hadden ze al begroot. Hiermee zouden ze media (lees: laster)campagnes financieren en andere bedrijven aanklagen voor het overtreden van octrooien en dergelijke op producten en ideeën die ze nooit zelf hebben bedacht. Zo konden ze monopolist blijven en de nieuwe directeur net zo rijk maken als de vorige. En alle burgers van het land waar het bedrijf in gevestigd was moesten van hun belastingpoet betalen aan het bedrijf waar ze ook producten van hadden gekocht..
Ik hoop dat de president van het land waar dit speelt zo wijs is als de koning in het verhaal hieronder...
het lijkt een beetje op dit verhaal maar dan in een andere volgorde
matt 18
21 Daarop kwam Petrus bij hem staan en vroeg: ‘Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?’ 22 Jezus antwoordde: ‘Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven. 23 Daarom is het met het koninkrijk van de hemel als met een koning die rekenschap wilde vragen van zijn dienaren. 24 Toen hij daarmee begonnen was, bracht men iemand bij hem die hem tienduizend talent schuldig was. 25 Omdat hij niets kon terugbetalen, gaf zijn heer bevel dat de man samen met zijn vrouw en kinderen en alles wat hij bezat verkocht moest worden, zodat de schuld kon worden ingelost. 26 Toen wierp de dienaar zich aan de voeten van zijn heer en smeekte hem: “Heb geduld met mij, ik zal u alles terugbetalen.” 27 Zijn heer kreeg medelijden, hij liet hem vrij en schold hem de geleende som kwijt. 28 Toen deze dienaar naar buiten ging, trof hij daar een van de andere dienaren, die hem honderd denarie schuldig was. Hij nam hem in een wurggreep en beet hem toe: “Betaal me alles wat je me schuldig bent!” 29 Toen wierp deze zich voor hem neer en smeekte hem: “Heb geduld met mij, ik zal je betalen.” 30 Maar hij wilde daar niet van weten, integendeel, hij liet hem gevangenzetten tot hij de hele schuld zou hebben afbetaald. 31 Toen de andere dienaren begrepen wat er gebeurd was, waren ze zeer ontdaan, en gingen ze naar hun heer om hem alles te vertellen. 32 Daarop liet zijn heer hem bij zich roepen en hij zei tegen hem: “Je bent een slechte dienaar. Heel die schuld heb ik je kwijtgescholden, omdat je me erom smeekte. 33 Dan had jij toch zeker ook medelijden moeten hebben met die andere dienaar, zoals ik medelijden heb gehad met jou?” 34 En zijn heer was zo kwaad dat hij hem in handen van de gerechtsbeulen gaf tot hij de hele schuld zou hebben terugbetaald. 35 Zo zal mijn hemelse Vader ook ieder van jullie behandelen die zijn broeder of zuster niet van harte vergeeft.’
De oorspronkelijke diepere betekenis van deze parabel is dat je, wanneer je genade ontvangt die ook moet geven. De nieuwe versie is eigenlijk gelijkaardig. Verwacht geen genade als je die zelf ook niet geeft..
Oh ja. voor de gene die niet kunnen klikken.. Het gaat natuurlijk over Microschoft
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten