Tijdens mijn studie moest ik een jubileum bundel lezen: "dicht bij de Bijbel" onder redactie van Patrick Nullens.
Een van de artikelen kent de titel "Wie durft de Bijbel preken". Er is een tendens in kerken vandaag aan de dag dat dat niet meer mag. Wanneer je nu nog durft preken vanuit het Woord van God als onfeilbare bron wordt je verketterd! Gaan staan op het Woord van God is net meer vanzelfsprekend. Het onderwijs uit de Heilige schrift heeft plaats gemaakt op de meest prominente plek in de dienst voor randactiviteiten. Liturgisch bloemschikken heeft meer betekenis gekregen dan het luisteren naar een preek. Wanneer er nu iemand een prikkelende preek houdt lopen mensen weg of bekritiseren de spreker.
Een veel gehoord argument in de discussie achteraf is "maar ik voel dat toch anders" en "dat kun je toch niet zeggen"
Ik ben van mening dat de Bijbel WEL authoriteit heeft in ons leven en dat de Bijbel wel nuttig is om uit te leren, te onderwijzen, te weerleggen in de gerechtigheid.
Ik durf de Bijbel te preken! Wanneer het Woord van God a zegt zeg ik geen b om de gemoederen te sussen of om mensen in de boot te houden. Het artikel in voornoemd boek van Paul Rosseneu met "de Bijbel als tegenstander" geeft aan dat we met de Bijbel moeten strijden. Wat we uit de bijbel leren is niet makkelijk, niet prettig niet zacht of mooi. we leren dat we fout zitten en daar wat aan moeten doen. Ik sta met mijn vingertje hard in de spiegel te wijzen wanneer ik dat zeg. Men moet niet denken dat ik onder dat oordeel uit kan komen. Ook ik kom stukken in de schrift tegen waarvan ik zeg: "woops.. moet dat?"
Ja ds_polleke dat moet.
In dat licht moeten we ons realiseren dat we met de Bijbel in de hand elkaar doo rhet leven moeten leiden. En daarbij niet moeten vergeten de Bijbel ook open te doen. Niet alleen om ons gelijk te halen maar om onze eerlijke twijfel te bekenen en te zoeken naar de oplossing die het Woord ons geeft. Wanneer het woord ons niet aanstaat moeten we niet weglopen maar ons afvragen aan wie dat ligt: Het onfeilbaar Woord van God of onze levenswandel!
Naar mijn eigen levenswandel kijkend moet ik toegeven dat ik uitga van het laatste.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten