vrijdag 12 december 2003

Een historische dag voor protestants Nederland

Trouw: religie & filosofie - Fusie of scheuring / Een historische dag voor protestants Nederland

uit het AD
Scheuringen verwacht door fusie kerken
Door Bob van 't Klooster

Vandaag valt de definitieve beslissing over de fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De nieuwe Protestantse Kerk in Nederland zou ruim 2,5 miljoen leden tellen.

Waarom deze kerkfusie?

Tijdens Pinksteren in 1961 besloten 18 predikanten dat het hoog tijd was dat de verschillende kerken in Nederland zouden samenwerken. De Samen op Weg-beweging ontstond vanuit het christelijke ideaal van eenheid en verzoening. Volgens de voorstanders zijn er alleen accentverschillen tussen de verschillende kerktradities, die zijn ontstaan na de Reformatie, toen de protestanten zich in de 16de eeuw afscheidden van de rooms-katholieke kerk. Voor sommige protestantse gemeenten - met name in de grote steden en in Noord-Brabant - komt daar in de loop der tijd nog een praktische reden bij: als je met weinig mensen bent, zoek je elkaar op om te overleven.

Is de fusie zeker?

Nog niet helemaal. Deze week ontving het Hervormde synodebestuur een smeekbede met 13.000 handtekeningen om niet te fuseren. De synoden van Gereformeerden en Hervormden hebben zich in juli voor de fusie verklaard. De afgelopen tijd was er echter veel kritiek te horen. Tweederde van de plaatselijke kerken moet vandaag voor de fusie stemmen. Volgens insiders is het geen gelopen race.

Wat verandert er?

Elke kerkgemeenschap, progressief of behoudend, blijft zelf beslissen hoe het geloof wordt beleden en wat er tijdens een kerkdienst gebeurt. De kerken moeten zich wel schikken in bepalingen die door de centrale kerkorde worden opgelegd. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kerkgangers per predikant.

De fusie zal ervoor zorgen, is de hoop, dat de verschillende kerken samen kerkdiensten gaan organiseren en op den duur samengaan in dezelfde gemeenschap. In veel plaatsen is het fusieproces in volle gang. In 29 gemeenten heeft het samengaan al plaats gevonden.

Sluit elke kerk zich aan?

Nee. Een groep behoudende dominees en kerkgangers zal niet meegaan in de fusie. Zij zijn principieel tegenstander van zaken als 'inzegening van een homohuwelijk' 'vrouwelijke predikanten' of 'kinderen aan het avondmaal' dat door de verenigde kerk wordt toegestaan (maar niet verplicht). Verwacht wordt dat er scheuringen in nogal wat plaatselijke kerken zal ontstaan. Die kunnen dwars door gezinnen, kerkbanken, verenigingen, zondagsscholen en bijbelclubs lopen. De afgelopen dagen is in talloze kerken gebeden om dit niet te laten gebeuren.

Waarom heeft het fusieproces 42 jaar geduurd?

Juist om de scheuringen te voorkomen, vond binnen de synoden jarenlang zeer zorgvuldige afweging plaats van alle mogelijke opmerkingen en kritiek van kerkgangers.

De fusie is een uiterst democratisch proces, het poldermodel in optima forma. Lange tijd werd vanwege de kritische geluiden door velen de noodzaak van de fusie ook niet erg sterk gevoeld. Velen houden nu hun hart vast dat grote groepen gelovigen eigen kerken gaan stichten. Dat zou wel weer passen in de geschiedenis van het protestantisme in Nederland. Die kenmerkt zich door een ontelbaar aantal afscheidingen en opsplitsingen.
bron

het opvallende aan deze fusie dat het een teruggang is in plaats van een vooruitgang.

de grote kerkscheuringen die in de loop der eeuwen zijn geweest zijn altijd in reactie geweest op simonie env rijzinnigheid. Altijd is er sprake geweest van terug naar de bron (vgl. de namen van de stromingen
(katholiek=van rechte leer, reformatie = opnieuw vormen; hervormd ge-re-formeerd de evangelische stroming wilde terug naar het evangelie) Nu is er een kerkfusie die alleen maar vrijzinnigheid en afwijking van de rechte leer in de hand werkt. dus in plaats van terug naar de bron richting de afgrond.

let op het stukje: Sluit elke kerk zich aan?

Nee. Een groep behoudende dominees en kerkgangers zal niet meegaan in de fusie. Zij zijn principieel tegenstander van zaken als 'inzegening van een homohuwelijk' 'vrouwelijke predikanten' of 'kinderen aan het avondmaal' dat door de verenigde kerk wordt toegestaan (maar niet verplicht). Verwacht wordt dat er scheuringen in nogal wat plaatselijke kerken zal ontstaan. Die kunnen dwars door gezinnen, kerkbanken, verenigingen, zondagsscholen en bijbelclubs lopen. De afgelopen dagen is in talloze kerken gebeden om dit niet te laten gebeuren.


Ik bid dat die scheuring WEL doorzet. laat de vrijzinnigen maar met elkaar hokken en geef ruim baan aan orthodoxie. De nieuwe protestanten kunnen dus gekenmerkt worden door vrijzinigheid en dus eenmooi waarschuwingsteken...

Mijn idee is het dat de drie synodes de bordjes "pas op drijfzand" hebben genegeerd. Het drijfzand dat bestaat uit regeltjes en traditie. meningsverschillen en persoonlijke voorkeuren.

Als dit doorgaat krijg je een kerk waar iedereen zich onder durft te scharen en die geen expliciete mening heeft. synodaal is er geen mening er wordt geen uitsluitsel gedaan waar die nieuwe kerk voor staat. vaagheden en mistigheden (ijdelheid der ijdelheden).

Iemand vroeg mijin reactie op dit bericht wat heb je liever een grote kerk die vol zit (met mensen die het niet met elkaar eens zijn) of moeten alle kerken maar leeglopen..

Ik antwoordde "laat alle kerken maar leeglopen! laten er maar hier en daarhuiskamers gevuld zijn met mensen die de rechte leer aanhangen en het geloof uit hun bijbel halen enniet uit een synodaal besluit of uit de traditie.. LEEF uit de Bijbel LEER uit die Bijbel Sticht je kerk uit die Bijbel. Weg met de traditie. weg met een lege synode..

Samen op weg.. dat is wel de brede weg want die smalle weg is heus niet breed genoeg om al die kerken naast elkaar te laten lopen
(Cabaretgroep Voorwaar van hun programma "net niet")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten