woensdag 26 november 2008

Standaard?

het blijft me verbazen dat Linux. Voor degene die het niet weten het roeleert echt zwaar de pan uit boven het bekende bersturingssysteem uit Redmond. Hoewel Microschoft nu adverteerd op de radio met de kreet dat je zonder Microschoft Office helemaal niets kunt met je nieuwe computer rockt een vers geïnstalleerde linux doos en da tmoet je van een RedmondOS maar afwachten.

Voorbeeldje

Ik pak een pc uit met Redmond OS en moet een wizard doorlopen op de boel aan de praat te krijgen. Standaard wordt me niet gevraagd om een veilig wachtwoord op die bak te zetten. De standaard is leeg. Vervolgens moet ik de firewall uitzetten, er een echte firewall opzetten, een viruspakket installeren en een browser installeren die zich wel aan de standaarden houdt. Daarna kan ik pas essentiele software gaan installeren. Als ik mazzel heb staat er een Office voorgeinstalleerd waar ik een licentie op heb dus weer loop ik een wizard door en ik kan aan de slag. Wil ik iets doen wat RedmondOS niet kan moet ik op zoek gaan (op internet of in een software winkel) voor de jusite software waarvan ik niet zeker weet of het werkt, wat het kost en als ik, zoals zovelen, ergens een programma waar ik eigenlijk voor moet betalen "vind" dan loop ik het risico dat ik meer stuk maak dan dat ik aan functionaliteit toevoeg.

Wanneer ik een Linux distributie installeer zit standaard alles geïnstalleerd wat ik nodig zou kunnen hebben.. en is dat niet het geval start ik de Package Manager en tik ik een zoekterm in, druk op install en gegarandeerd veilige en compatible software wordt voor me geïnstalleerd binnen de minuut. En wat kost dat? Niets! Zijn er virussen voor Linux? Nihil! Dus ik hoef me geen zorgen te maken.

Daar zit je dan, een klein uurtje nadat je je pc hebt uitgepakt en een Linux CD in je laatje hebt gepropt.. Je kunt direct genieten van al je CPU geheugen en opslagcapaciteit.. Dat moet je bij RedmondOS maar afwachten.

Is er dan helemaal niets mis met Linux? Nou mis niet.. maar er zitten wat eigenaardigheidjes aan het principe van Open Source. Open Source wil zeggen iedereenkan met de broncode aan de slag om het te gebruiken, aan te passen en verder te distribueren. Dat wil zoveel zeggen als " maak er wat moois van zolang iedereen maar kan genieten. Een aantal grote bedrijven houdt zich er mee bezig. RedHat, SuSe en Canoncial bijvoorbeeld. ze distribueren allemaal een variant van Linux met een gemakkelijke Package manager. Maar omdat (bijna) alles Open Source is mag iedereen het gebruiken en aanpassen. Zo is er ClarkConnect, een derivaat van RedHat die de package manager van Debian gebruikt (dezelfde als Ubuntu) namelijk apt. Het is echt idioot om RPM's te instaleren met APT.. het voelt raar.. Maar het mag..

Ik hoop dat er ooit iemand een mooie universele package manager schrijft die met .deb, .RPM, .pup en tar.gz en wat er nog meer zwerft om kan gaan.. en dat je met elke door jou gewenste packagemanager die pakketten kunt installeren.. Al ben ik dan erg bang voor enge combinaties als
zypper dist-upgrade, emerge in pakketnaam en apt-get -pv paketnaam en dat soort digitale versprekingen..


Mocht je hier niets van begrijpen.. Dat komt omdat mijn interesse het afgelopen jaar vreselij kis verschoven naar Linux en daardoor niet heb kunnen bloggen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten